Over mij

Een aantal jaren geleden, kwam er iemand op mijn pad. Met deze moeder raakte ik aan de praat en zij vertelde, dat het bij hen thuis allemaal niet zo fijn ging. Ze was erachter gekomen dat er bij hun thuis sprake was van misbruikt. Het kwam voor dat de moeder, haar kind niet goed begreep in gedachten en acties. In gesprekken met moeder, kon ik vanuit mijn beleving bepaalde gedachten en gedragingen van dochter uitleggen woorden hieraan geven.

Gaandeweg het gesprek vertelde ik haar dat ik zelf ook misbruikt was door mijn vader. Ze stelde mij allemaal vragen. Hoe ik dit destijds had beleefd en wat mij had geholpen. Ik merkte bij mezelf dat ik mijn ervaringen nog nooit eerder op deze manier gedeeld had. Het was helpend voor deze moeder en dochter, om te kunnen praten met iemand die hier iets vanuit eigen ervaring over kon vertellen.

Terugkijkend op mijn eigen herstelproces, heb ik iemand gemist die mij oprecht begreep. Mensen waarmee ik sprak over het misbruik wilden mij wel begrijpen en helpen, maar konden dit niet echt. Ze hadden het niet meegemaakt. Dit is de reden dat ik het zo belangrijk vindt, dat ik voor jou wel die persoon kan zijn. Iemand die zonder oordeel naar jou luistert, hierin erkenning en herkenning tegen zal komen. Samen kunnen we deze weg bewandelen, onderzoeken waar je tegenaan loopt maar ook hoe je hierin stappen vooruit kunt maken.

De ontmoeting met deze moeder heeft mij aan het denken gezet, ik wilde hier iets mee gaan doen. En ben een studie Social work met uitstroomrichting jeugd en ervaringsdeskundigheid gaan volgen. Hoe mooi is het om andere overlevers van seksueel misbruik (hun netwerk en betrokken professionals) te kunnen helpen, doormiddel van de negatieve ervaringen die ik zelf heb ondergaan. Ik wil dit gaan inzetten als een kracht! Graag wil ik jou ondersteunen naar wie jij bent. All you are!

Begrijp mij

Wat is seksueel misbruik?
Seksueel misbruik zijn ongewenste seksuele handelingen of aanrakingen aan jouw lichaam die jij niet wil. Het gebeurt al dan niet onder dwang en is vaak iemand die jij vertrouwde. Hierin kan het zijn dat de dader ouder is dan jou of vanuit een machtpositie boven jou staat. Denk hierbij aan een opvoeder, leraar, iemand vanuit de kerkelijke omgeving of iemand binnen je familie. Hierdoor is er sprake van een ongelijkwaardige relatie, waarbij we dit helaas in alle lagen van de bevolking tegenkomen. Seksueel geweld zoals misbruik, aanranding of verkrachting kan iedereen overkomen op alle leeftijden, etniciteit, seksuele voorkeur of geslacht.
Het kan zijn dat je op verschillende manieren reageert tijdens het misbruik. Bij een bedreigende situatie als deze, reageert je lichaam automatisch en kun je niet meer helder nadenken. Het enige doel wat je hebt is overleven. De bekendste overlevingsreacties zijn: vluchten, vechten, bevriezen of verstijven. Hoe je hierop reageert is voor iedere persoon en elke situatie anders. Voel je niet schuldig en schaam je niet voor je automatische (overleving)reactie. Je hebt er geen invloed op want je reageert vanuit een puur instinct.

Wanneer je bent misbruikt, kan het zijn dat jij je schaamt of jezelf hiervan de schuld geeft. Maar jij bent echt niet de schuldige, dat is de pleger. Jij bent de overlever!! De kans is groot dat jij niet lekker in je vel zit of niet weet hoe je met deze traumatische gebeurtenis om moet gaan. Seksueel misbruik is namelijk nog steeds een onderwerp waar een groot taboe op ligt. Zolang jij deze gevoelens niet aangaat, erover praat of ze enigszins probeert te verwerken, kan het zijn dat depressie of andere lichamelijke of geestelijke klachten zichtbaar worden. Dit hoef jij niet alleen te doen, praat er over met iemand die dicht bij jou staat en die je vertrouwt. Of zoek hulp van een professional, hierbij kan ik jou ook helpen. Zelf ben ik geen therapeut maar jou wel de weg wijzen. Of vanuit mijn eigen kennis en kunde jou bijstaan in jouw herstelproces.

‘De 3 wijze aapjes’ is een metafoor voor het gedrag van slachtoffers, daders en omstanders. Het aapje met de hand voor de mond representeert het slachtoffer dat het moeilijk vindt om zich uit te spreken. Het aapje met de handen voor de ogen staat voor de dader die zijn eigen daden niet onder ogen wil zien. En het aapje met de handen voor de oren staat voor de omstander die het vreselijke niet wil horen. Seksueel misbruik is een kwestie die niet alleen het slachtoffer aangaat, er zijn meerdere componenten die een rol hierin spelen. Door je hierin te verdiepen ontstaat enerzijds zicht op waarom het zo moeilijk is voor slachtoffers om zich uit te spreken, voor plegers om onder ogen te komen wat ze gedaan hebben en wat het voor omstanders zo moeilijk maakt om slachtoffers te horen en te zien.

 

Anderzijds ontstaat inzicht in wat ervoor zorgt dat slachtoffers zich gaan uitspreken, in wat helpt om plegers verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun daden en wat nodig is opdat omstanders slachtoffers wel horen (Bicanic & Terra, 2023).