Trainingen

Ben je leraar of zorgprofessional en wil je leren hoe je signalen van seksueel misbruik kunt herkennen en effectief kunt reageren? Neem dan deel aan deze gespecialiseerde trainingssessies. Deze training is specifiek ontworpen voor onderwijs- en zorgprofessionals die een cruciale rol spelen in het welzijn en de veiligheid van kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Kinderen (met een beperking) kunnen het bijzonder moeilijk hebben met dit onderwerp. Ze vinden het vaak al lastig om met hun emoties om te gaan, laat staan als er zoiets heftigs als seksueel misbruik speelt. Deze training biedt handvatten om juist ook deze kwetsbare groep effectief te ondersteunen.

De genoemde bedragen zijn pilotprijzen, waarmee ik deze diensten momenteel voordelig kan aanbieden.

01.

Gastles

€ 215,- (incl btw)

02.

Training voor Professionals

€ 750,- (incl btw)

Sessie 1: Signalen herkennen

In deze sessie leer je subtiele aanwijzingen te herkennen die kunnen wijzen op seksueel misbruik. We bespreken waarom het lastig kan zijn om deze signalen te zien en hoe je ze kunt opmerken en begrijpen.

Sessie 2: Omgaan met vermoedens en hiernaar handelen

Wat doe je als je vermoedt dat een leerling/ client seksueel misbruikt wordt? In deze sessie bespreken we hoe je met zulke vermoedens omgaat en welke stappen je moet nemen. Je leert hoe je zorgvuldig en effectief kunt reageren, waarbij de nadruk ligt op respect voor de privacy en het welzijn van alle betrokkenen.

Sessie 3: Het gesprek aangaan met ouders, verzorgers en derden na seksueel misbruik

In deze sessie leren zorgprofessionals en leraren hoe ze effectief en empathisch kunnen communiceren met ouders, verzorgers en andere betrokkenen wanneer seksueel misbruik naar voren is gekomen. We bespreken hoe je zo’n moeilijk gesprek op een respectvolle en ondersteunende manier voert, zonder te vervallen in oordelen of aannames. Je krijgt concrete handvatten om de juiste toon te vinden en om te gaan met mogelijke emoties en reacties van de betrokkenen.

Sessie 4: Begeleiding van iemand met een dergelijk trauma ​

In deze sessie bespreken we hoe je een kind met een trauma door seksueel misbruik kunt benaderen. We bekijken waarom trauma op dit gebied bijzonder complex is en welke specifieke uitdagingen dit met zich meebrengt voor begeleiding en herstel. Hierbij kijken we naar (onbedoelde) victim blaming en krijg je handvatten en inzichten voor het herstelproces van de ander.

Waarom deze training volgen via mij?

Door deze training te volgen, vergroot je je kennis en vaardigheden om een verschil te maken in het leven van personen die slachtoffer zijn van seksueel misbruik. Je leert hoe je signalen kunt herkennen, effectief kunt reageren en een veilige, ondersteunende omgeving kunt creëren. Ik deel vanuit mijn eigen ervaringen en geef de do’s en don’ts vanuit mijn perspectief als slachtoffer en zorgprofessional.

Met mijn training sta je sterker en kun je professioneel reageren in deze delicate situaties. Samen kunnen we bijdragen aan het welzijn en de veiligheid van je leerlingen of cliënten.
Wat is seksueel misbruik?
Seksueel misbruik zijn ongewenste seksuele handelingen of aanrakingen aan jouw lichaam die jij niet wil. Het gebeurt al dan niet onder dwang en is vaak iemand die jij vertrouwde. Hierin kan het zijn dat de dader ouder is dan jou of vanuit een machtpositie boven jou staat. Denk hierbij aan een opvoeder, leraar, iemand vanuit de kerkelijke omgeving of iemand binnen je familie. Hierdoor is er sprake van een ongelijkwaardige relatie, waarbij we dit helaas in alle lagen van de bevolking tegenkomen. Seksueel geweld zoals misbruik, aanranding of verkrachting kan iedereen overkomen op alle leeftijden, etniciteit, seksuele voorkeur of geslacht.
Het kan zijn dat je op verschillende manieren reageert tijdens het misbruik. Bij een bedreigende situatie als deze, reageert je lichaam automatisch en kun je niet meer helder nadenken. Het enige doel wat je hebt is overleven. De bekendste overlevingsreacties zijn: vluchten, vechten, bevriezen of verstijven. Hoe je hierop reageert is voor iedere persoon en elke situatie anders. Voel je niet schuldig en schaam je niet voor je automatische (overleving)reactie. Je hebt er geen invloed op want je reageert vanuit een puur instinct.

Wanneer je bent misbruikt, kan het zijn dat jij je schaamt of jezelf hiervan de schuld geeft. Maar jij bent echt niet de schuldige, dat is de pleger. Jij bent de overlever!! De kans is groot dat jij niet lekker in je vel zit of niet weet hoe je met deze traumatische gebeurtenis om moet gaan. Seksueel misbruik is namelijk nog steeds een onderwerp waar een groot taboe op ligt. Zolang jij deze gevoelens niet aangaat, erover praat of ze enigszins probeert te verwerken, kan het zijn dat depressie of andere lichamelijke of geestelijke klachten zichtbaar worden. Dit hoef jij niet alleen te doen, praat er over met iemand die dicht bij jou staat en die je vertrouwt. Of zoek hulp van een professional, hierbij kan ik jou ook helpen. Zelf ben ik geen therapeut maar jou wel de weg wijzen. Of vanuit mijn eigen kennis en kunde jou bijstaan in jouw herstelproces.

‘De 3 wijze aapjes’ is een metafoor voor het gedrag van slachtoffers, daders en omstanders. Het aapje met de hand voor de mond representeert het slachtoffer dat het moeilijk vindt om zich uit te spreken. Het aapje met de handen voor de ogen staat voor de dader die zijn eigen daden niet onder ogen wil zien. En het aapje met de handen voor de oren staat voor de omstander die het vreselijke niet wil horen. Seksueel misbruik is een kwestie die niet alleen het slachtoffer aangaat, er zijn meerdere componenten die een rol hierin spelen. Door je hierin te verdiepen ontstaat enerzijds zicht op waarom het zo moeilijk is voor slachtoffers om zich uit te spreken, voor plegers om onder ogen te komen wat ze gedaan hebben en wat het voor omstanders zo moeilijk maakt om slachtoffers te horen en te zien.

 

Anderzijds ontstaat inzicht in wat ervoor zorgt dat slachtoffers zich gaan uitspreken, in wat helpt om plegers verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun daden en wat nodig is opdat omstanders slachtoffers wel horen (Bicanic & Terra, 2023).